Жүктілік кезінде әйел өзінің тамақтануына екі есе мұқият қарау керек. Егер бұған дейін ол өнімнің мөлшерін, олардың сапасы мен тамақтану уақытын бақыламаса, бала көтеру кезеңінде ол мұны жасауы міндетті. Сіз күніне бес рет аз-аздан тамақтануыңыз керек. Баланың дұрыс дамуы үшін тамақ үлесінде дәрумендер мен минералдардың жеткілікті болуы маңызды. Айналадағылардың бәрі жақсы тамақтану туралы кеңес беруге тырысады, бірақ тек дәрігер мен өз сезімдеріңізді тыңдау керек.
Болашақ аналарға көкөністер мен жемістерді көбірек жеу керек екенін жиі естисіз. Ия, бұл қисынды, өйткені олардың құрамында көптеген пайдалы заттар бар. Кейбір өнімдердің қарсы көрсетілімдері бар екенін ұмытпаңыз, өйткені олар аллергияға және ас қорыту жүйесінің бұзылуына әкелуі мүмкін. Оларды сақтықпен пайдаланыңыз.
Құлпынай да жүктілік кезінде де тыйым салынған өнімдер қатарына кіреді. Мұнда біз осы жемісті болашақ аналардың тамақ үлесінен шығарудың себептерін және оның неге қауіпті екенін егжей-тегжейлі қарастырамыз.
Пайдасы мен зияны
Жетіспейтін дәрумендер мен минералдарды қабылдау үшін маусымдық жемістер мен көкөністерді жеу керек деген пікір бар. Жазда - құлпынай, таңқурай, қызанақ, ал қыста - құрма, анар. Егер сіз осы тағамдарды мезгілінде жесеңіз, жыл бойына жемістер мен көкөністер өсіруде қосылатын химикаттармен улану қаупін азайтуға болады. Жүктілік кезінде жағымсыз салдарлардың алдын алу үшін ағзаңызды тыңдап, тіпті маусымдық өнімді де мұқият таңдау керек.
Барлық жидектер мен жемістер қауіпсіз бола бермейді. Ең алдымен, құлпынай туралы айта кету керек. Тәтті дәмі мен түрінің жақсы болуына қарамастан, ол күшті аллерген. Тіпті болашақ ананың бетіне бөртпелер қаптап, туылғанға дейінгі балада диатез тудыруы мүмкін. Жүктіліктің 4 айынан бастап, әйелдің тағам өнімдеріне деген сезімталдығы артады, күтпеген тағамдарға аллергия болуы мүмкін. Осы айдан бастап құлпынай жеуден бас тартуыңыз керек. Егер бөртпелерге қатысты тұқым қуалайтын бейімділік болса, нәрестенің денсаулығына зиян тигізбеу үшін, бұл жемісті мерзім басынан жемей-ақ қойған жөн.
Осы ал қызыл дәмді жемістің сонымен қатар жатырдың тонусын жоғарылату ерекшелігі де бар. Бұл түсік тастауға немесе ерте босануға әкелуі мүмкін. Оның құрамында кальцийді ағзадан ағызатын қымыздық қышқылы бар. Ол жеткіліксіз болып, қосымша дәрі қабылдауға тура келеді. Бұл элемент бала көтеріп жүру кезінде қажет, себебі баланың күшті сүйек қаңқасын дамыту үшін өте маңызды. Сондай-ақ, кальцийдің жетіспеушілігі болашақ ананың тістері, шаштары мен тырнақтарының мәселелеріне әкеледі. Бұл жидектің көптеген кемшіліктері бар. Тәуекел етпес үшін одан бас тартыңыз.
Болашақ аналарға құлпынай жеуге бола ма?
Кейбір адамдар құлпынайға немқұрайды қарайды, сондықтан мұндай әйелдерге жүктілік кезінде одан бас тарту оңай болады. Олар бұл тыйымға алаңдамайды. Бірақ жыл сайын жемістердің пісетін молшылықты күтетіндер бар. Мүмкін кішкене жеуге болатын шығар? Оның асқазанға тигізетін зиянына қарамастан, көптеген пайдалы қасиеттерге ие.
Егер сіз аллергияның басталмайтынына сенімді болсаңыз, жүктілік кезінде бақшадан бірнеше жеміс алып жеуіңізге болады. Ең бастысы — мөлшерді сақтау және мұқият болу. Аурудың алғашқы белгілері пайда болған кезде, мерзім аяқталғанға дейін құлпынай жеуді доғарыңыз.
Егер сіз әлі де кішкене құлпынай жеуге шешім қабылдаған болсаңыз, онда кальцийдің тапшылығының орнын толтыру үшін оны сүт өнімдерімен: қаймақ, сүзбе, сүтпен бірге қолданған жөн. Аш қарынға құлпынай жеуге болмайтынын есте ұстаған жөн. Бұл асқазан ойық жарасына және басқа асқазан-ішек ауруларына әкелуі мүмкін. Дұрыс шешім жүктіліктің соңына дейін, салдарын күтпестен, осы өнімді тамақ үлесінен шығарып тастау қажет болады.