9 ай бойы шарана қажетті заттарды анасының ағзасынан алады, сондықтан микроэлементтердің жетіспеуіне жол бермеуіміз керек. Олардың тапшылығы нәрестенің дамуына және әйелдің денсаулығына теріс әсер етеді. Дәрігерлер жүкті әйелдерге күнделікті мәзірді қарап, пайдалы тағамдарға көп көңіл бөлуді ұсынады.
Маңызды заттар
Болашақ аналардың көбінің бет әлпеті бұзылып кетеді: тырнақтары мен шаштары сынғыш болады, ал тістерінде құрт пайда болады. Бұл әйел ағзасындағы кальцийдің жетіспеушілігін білдіреді. Микроэлементтің қалыпты мөлшері кезінде шарана өзі үшін оның бір бөлігін алады, сонымен бірге анасына да қажетті мөлшер жеткілікті болады. 13-ші аптада нәрестенің сүт тістері қалыптасады, ал 19-аптада азу тістері, 21-аптадан бастап қаңқа жүйесінің белсенді дамуы басталады.
Осы кезеңде кальцийге деген қажеттілік артады, ал жетіспеушілік жүкті әйелдің шашының, тырнақтарының және тістерінің жағдайына кері әсер етеді. Алдын алу үшін пайдалы микроэлементтермен байытылған өнімдер ас мәзіріне енгізілуі керек. Диетологтар сүт өнімдерінен бас тартпауға кеңес береді, ал жүктілік кезінде аптасына кемінде екі рет балық жегеніңіз дұрыс.
Дұрыс таңдау
Балық екі түрге бөлінеді: өзен және теңіз балығы. Соңғысы — құрамында пайдалы заттардың көптігінен рекордқа ие:
- Мырыш. Ерте туылу қаупін азайтады.
- Мыс. Иммундық жүйені нығайтады.
- Фтор. Тіс жегінің алдын алу ретінде қызмет етеді.
- Йод. Шарана миының құрсақішілік дамуына қатысады.
- D дәрумені. Кальцийдің сіңірілуін жақсартады.
- А дәрумені. Шаш пен тырнақтың жағдайына жауап береді.
- В тобының дәрумендері. Жүйке жүйесінің қалыпты жұмысы үшін қажет.
Сығып алынатын заттар балықтың барлық түрлерінде бар, олар асқорыту бездерінің секрециясын күшейтеді. Өнімді қолдану АІЖ жұмысын жақсартады, тәбетті арттырады, бірақ жүкті әйелдер көбіне балық сорпасын ішсе дұрыс болады. Пісіру кезінде сығып алынатын заттар сорпаға өтеді және олардың мөлшері шамадан артып кетсе, болашақ аналар үшін қауіпті болады, егер аяғы ауыр келіншекте:
- панкреатит;
- бауыр ауруы;
- АІЖ органдарының мәселелері;
- Асқазан сұйықтығының жоғары қышқылдығы болса тіптен қауіпті.
Қышқылдық мөлшері төмен болғанда, сорпа ішу керек, өйткені ол асқорыту процесін жақсартады.
Желбезегіне назар аудара отырып, балықты дұрыс таңдау керек - олар алқызыл немесе қызыл қоңыр түсті болуы керек. Егер тірідей сатып алу мүмкін болмаса, мұздатылған өнімді тек сенімді сатушылардан сатып алған жөн. Бірнеше рет мұздату және еріту кезінде өнімнің пайдалы қасиеттері төмендейді.
Қалай дайындап, жеу керек
Жүктілік кезінде балық жеуге бола ма деген сұраққа жауап бере отырып, диетологтар балықты дайындаудың дұрыс әдісін таңдауға кеңес береді. Ең дұрысы - пісіру немесе қайнатып жеу. Қуырылған балық жүкті әйелдер үшін майдың көптігіне байланысты ауыр тағам болып саналады. Өнімде пайдалы заттар іс жүзінде мүлде қалмайды, сондықтан оларды пайдалану мәні нөлге тең болады.
Балық шөптермен, жаңа піскен және бұқтырылған көкөністермен үйлеседі. Картоп, жасыл бұршақ, күріш немесе қызанақ оған өте жақсы қосымша бола алады. Майлы түрлерін құнарлылығы жоғары гарнирмен тағамның энергетикалық құндылығын арттырмай, жеңіл тұздықпен беру керек.
Қандай тағамдардан бас тартқан дұрыс
Мәзірді құру кезінде болашақ ана гастрономиялық өнімдерге назар аудара бермей, диетаның пайдасына көңіл бөлуі керек. Жүктілік кезінде тұздалған балық жеуге қатаң тыйым салынады, өйткені ол ағзада артық сұйықтықты сақтайды. Бұл ісіктің жоғарылауына және шаранаға қауіп төндіретін гестоздың дамуына әкеледі. Дайындау технологиясы бұзылған жағдайда гельминттер және басқа микроағзалар сақталуы мүмкін. Мұндай жағдай нәресте үшін де, анасы үшін де өте қауіпті.
Ысталған еттер аспаздық жеңсік ас болып саналады, бірақ сонымен бірге олар асқорыту органдарына тым көп күш түсіретіндіктен, жүкті әйелдің тамақ үлесіне кірмегені дұрыс. Темекі шегу кезінде канцерогендер өнімде жиналып, қатерлі ісіктің пайда болу қаупін арттырады. Жаңадан аулаған кезде сатылмай қалған балықтар, өңдеуге түседі. Улану қаупі формальдегидтер мен фенолдарға қосылады, сондықтан күмәнді көрінген балық түрінен бас тартқан дұрыс.