Жүктілік кезінде, гормоналды өзгерістерге байланысты, әйелдің өз қалауын таңдауы қиынға соғады. Әсіресе, тағамға қатысты. Болашақ аналардың тамақтануы туралы көптеген әңгімелер бар. Қай уақытта да жағдай әртүрлі. Бірақ дәл сол кезеңдерде жүкті әйелдің гастрономиялық қалаулары қаншалықты болса да — ол баланың дұрыс дамуы үшін жауапты екенін ұмытпауы қажет. Сол себепті, нәзік жандылар өздерінің бұрынғы және қазіргі тәуелділіктерінен бас тартуына тура келеді. Теңгерімді тамақтану қажет болады.
Неге асқазан ет өнімдерін қабылдамайды?
Тамақ үлесіндегі сұлы ботқасын күніне үш реттен жегіңіз келмейтіні анық. Болашақ ананың ағзасы өзіне және балаға қажет пайдалы заттардың жиынтығын алуы керек. Мәзірді тек дәрігердің ұсынысымен ғана емес, сонымен қатар жеке қалауыңыз бойынша жасауыңыз керек. Әр адам өмір бойы өз талғамы мен қалауын өзгерте алады.
Пікір: барлық әйелдер тәттілерді жақсы көреді. Бұл пікір дұрыс емес. Көптеген ханымдар тұзды тағамдар мен түрлі тұздықтардың дәмін көруге қарсы болмайды. Етсіз олар дәмді ме? Жүктілік кезінде көп өнімдерден абай болу керек екенін білетін әйелдер, өздеріне сұрақ қояды: жүкті әйелдерге ет жеуге рұқсат етіле ме?
Мен қалаймын және жеңемін
Ет өнімдерінде адам ағзасына қажетті жануарлар ақуыздарының көп мөлшері, аминқышқылдары, темір, фосфор, А және В тобындағы дәрумендер бар. Жүкті әйелдер түсінуі керек: ет - күніне үш рет негізгі тағам емес, тек тағамның бір бөлігі болуы керек.Тәуліктік норма 100 г құрайды.
Уайымдаудың қажеті жоқ: оның орнын ауыстыруға болады. Қоян еті, майы аз құс (тауықтар - бойлерлер балама ретінде қарастырылмайды), майсыз бұзау еті, анда-санда шошқа етін қолдануға рұқсат етіледі. Ең дұрысы - бұзаудың бауыры. Етті, көбіміз үйреніп қалған нанмен немесе картоппен емес, көкөністермен 1-ден 3-ке дейінгі қатынаста жеген жақсы.
Маңызды нюанс - бұл дайындық әдісі. Етті қуырмағаныңыз жөн, баяу отта бұқтырып алсаңыз жақсы. Дұрыс термиялық өңдеу - пісіру немесе бұқтыру. Суға қайнаған кезде, ерекше дәм беру үшін қара өрік, кептірілген алмұрт қосып жіберсеңіз болады. Етті пісіріп жеу де ыңғайлы, өз шырынында дайындалған тағамға қол жеткізесіз. Пеште фольгаға орап пісіргенде, ет бөлігін тіпті майсыз болса да, майонезбен немесе қаймақпен майламаңыз. Жүкті әйелдердің пайдалануына болатын тұз және дәмдеуіштер жағып жіберіңіз. Пияз, сәбіз қоссаңыз да жақсы болады.
Жібіткеннен кейін ет өнімдерін қайта мұздатуға болмайды. Етті тексерілген жерлерден, азық-түлікті сатуға рұқсаты бар сатушылардан, сапа сертификатынан, жануардың немесе құстың адам үшін қауіпті ауруларға шалдықпағаны туралы басқа құжаттамасы бар орындардан алған дұрыс. Етті бөлшектер алдында салқын сумен шаю міндетті болып табылады. Тауық етін қағаз сүлгімен кептіріп, дереу термиялық өңдеуден өткізу ұсынылады.
Жалпы кеңестер: тамақ үлесіңізге назар аударыңыз, үстелдегі нәрсенің сапасына қараңыз және жүктілігіңіз оңай өте берсін!