Сәби денсаулығы мықты болып өсуі үшін қамтамасыз оған толыққанды тамақ беру керек. Балалардың иммунитеті тым тәтті және пайдасы жоқ чипстерді, торттарды, бургерлерді жеуден азаяды. Бұл шындық бәріне белгілі. Дегенмен, тамақтануды ұйымдастыру кезінде барлық қажеттікті өтейтін мәзір қалыптастыру әрдайым мүмкін емес. Балалардың тамақтануын жоспарлау кезінде не нәрсеге ерекше назар аудару керек?
Балалардың иммунитетіне арналған пайдалы өнімдер
Баланың күнделікті мәзірін жасауға төмендегі пайдалы өнімдердің тізімі көмектеседі. Негізгі ереже-пайдалы тамақты көбірек және құрамында кондитерлік майлар, агрессивті ашытқы, тағамдық бояғыштар, хош иістер, консерванттар бар ауыр тамақты аз беру. Сол арқылы вирустардың, суықтың, балалардың маусымдық инфекцияларының алдын алуға болады.
Көк шөптер: бала иммунитетіне арналған №1 өнім
Ақжелкен, аскөк, қауырсын пиязының жасыл жапырақтарының құрамында көп мөлшерде бар:
- В және С тобындағы дәрумендер – қан түзу және иммунитет үшін.
- Антиоксиданттар.
- Минералдар, олардың арасында калий басым.
- Қызыл қан клеткаларын синтездеуге, анемияның алдын алуға қажетті жасыл пигмент хлорофилл. Бұл компонент интерферон синтезін ынталандырады және иммунитетті күшейтеді, балалардың ЖРВИ, тұмаудың алдын алады.
Көк шөптеріндегі дәрумендердің мөлшері өсу арнасындағы жағдайға және дүкендерге жеткізу мерзіміне байланысты. Аскөк, ақжелкен, кинза сөрелерге неғұрлым ұзақ «келсе», оларда қоректік заттар аз болады. Баланың иммунитетіне де пайдасы аз тиеді.
Айран, йогурт, ряженка + сүзбе = балалардың иммунитеті
Ашытылған сүт сусындарының пайдасы бифидо- және лактобактериялардың көптігімен, жеңіл сіңетін сүт ақуызымен, кальциймен түсіндіріледі. Ақуыз бен кальций өсу үшін қажет, сүт бактериялары – ас қорыту және жергілікті иммунитет үшін пайдалы.
Баланың ағзасына жануарлар мен өсімдік ақуыздары енуі керек. Сүт өнімдерінде сарысуы бар ақуыз және казеин бар, олардың жалпы мөлшері 100 г-да 2 г ақуызға дейін құрайды. Сүт ақуыздарына ең бай өнім – сүзбе. Онда бифидобактериялар жоқ, бірақ 100 г өнімде 18 г протеин бар.
Балалар тағамындағы жемістер мен жидектер
Шикі жемістердің, көкөністердің, жидектертің құрамында минералдар, дәрумендер, антиоксиданттар, талшықтар бар. Барлық жидектер құрамындағы С дәруменінің мөлшері бойынша топты жарады. Ол иммундық денелердің синтезіне, шеміршек ұлпаларанының коллагенін қалыптастыруға қатысады. Гормоналды және тамырлы процестер үшін қажет. Жараларды емдеуді тездетеді, қан түзілуін реттейді. Балалар мен ересектерде иммунитетті қамтамасыз етеді.
Көптеген балалар тәтті және қышқыл дәмі үшін таңқурай, құлпынай, алма, алмұрт, жүзім, қызыл шие, шие, өрік, қара өріктерді жақсы көреді. Сондықтан баланы пайдалы өнімді жеуге көндірудің қажеті жоқ. Олар маусымға байланысты жазда – балғын түрде, қыста – мұздатылған түрде беріледі.
Құс жұмыртқасы
Құс жұмыртқалары-бұл 100% сіңімділігі бар жануарлар ақуызы. Ақуыз құрамында 12% - ға дейін протеиндер, В дәрумені және ферменттер бар. Сарысының құрамында 20% - ға дейін ақуыз, 30% - ға дейін «пайдалы» полиқанықпаған пайдалы липидтер, минералдар бар.
Құс жұмыртқасына негізделген тағамдарды күнделікті тұтыну балаға қажетті ақуыз береді. Бұл жағдайда жұмыртқаның ақуыз құрылымдары толығымен ыдырайды және ас қорыту процесінде сіңіріледі.
Теңіз өнімдері: уылдырық
Баланың мәзіріне пайдалы теңіз өнімдерін - қара және қызыл уылдырықты енгізуге болады. Бекіре тұқымдас балықтардың қара жұмыртқаларында омега-3 және омега-6 май қышқылдары, ақуыздар, лецитин, минералдар (йод, фосфор, кальций) бар. Полиқанықпаған май қышқылдары жүйке талшықтарын қалыптастыру үшін қажет. Лецитин - күшті антиоксидант, жасуша мембраналарының қалыптасуына қатысады, қан тамырларын нығайтады. Витаминдер арасында А витамині көшбасшы-бұл жақсы көру қабілеті және гормондардың синтезі үшін маңызды.
Жануарлардың майлары: май
Май тек артық салмақ дегенді білдірмейді. Ол нәресте үшін пайдалы өнім. Полиқанықпаған липидтер жаңа жасушалардың синтезі үшін қажет. Липидтер жасуша мембраналарын құрайды. Яғни, олар өсуді, дамуды, балалардың иммунитетін қамтамасыз етеді.
Май ретінде балаларға май беру ұсынылады. Балаға табиғи өнім қажет екенін түсіну керек. Сэндвичке 20 г спрэд жағып бергеннен гөрі, сиыр сүтінен алынған 10 г май берген жақсы.
Жаңғақтар
Орманжаңғақ, бадам, грек жаңғағы өсімдік ақуызының, магнийдің және Е дәруменінің көзі болып табылады. Орташа есеппен алғанда, олардың ядроларында өнімнің 100 г-да 10-нан 20 г-ға дейін ақуыз компоненттерінің мөлшері бар. Ақуыздың максималды мөлшері 20 г\100 г-да бадам, пісте, жержаңғақ жаңғақтарында бар. Жаңғақ, қарағай және грек жаңғағында – 15 г протеин, сондай-ақ микроэлементтердің көп мөлшері бар. Мысалы, балқарағай ядролары магний, калий, мыс, фосфор, В, Е, РР дәрумендерінің көзі болып табылады.
Иммунитетке арналған Доромарин витаминдік кешені
Баланың ағзасында иммунитеттің мықты болуы үшін, өсуі, дамуы үшін барлық қажеттіліктермен қамтамасыз етуге витаминдік кешендер көмектеседі. «Доромарин» - жеміс шырындары, Қиыр Шығыс ламинариясының сығындысы және трепангқа негізделген өнім. Құрамында A, B, C, D, E табиғи витаминдеры бар, йод, темір, кальций, мырыш, селен, магний сияқты екі ондаған макро-микро минералдар кешенінен тұрады.
«Доромарин» баланың денесіне биологиялық белсенді заттардың күнделікті түсуін қамтамасыз етеді. Витаминдер, минералдар негізінің арқасында және олардың қатысуымен иммундық реакциялар жүреді, иммундық денелердің, ақуыз құрылымдарының синтезі жүреді. Сүйек, шеміршек ұлпалары өседі., Жұтқыншақтың, синустың және ауыз қуысының жергілікті иммунитетін атқаратын шырышты қабаттар жаңартылады, олардың жасушалары тосқауыл функцияларын орындайды.