Болашақ аналарға арналған анар
Жүктілік туралы жағымды жаңалық - сіздің жаңа күніңізді қуанышты етері сөзсіз. Эйфориядан кейін сізде өзіңіздің денсаулығыңыз үшін ғана емес, сонымен бірге туылмаған баланың денсаулығы үшін де жауапты болатын қиын кезең келді деген ой пайда болады.
Жүкті әйелдердің дұрыс тамақтануы және салауатты өмір салтының ерекшеліктері туралы ақпаратты зерттеуі басталады. Көбісі атақты дәрігерлермен кеңесуге барады, біртіндеп күнделікті өмірге жаңа әдеттерін енгізеді.
Гормоналды фонның өзгеруі жаңа дәм талғамдарының пайда болуына және таныс тағамдарға стандартты емес реакциялардың пайда болуына ықпал етеді. Нәтижесінде мынаны түсінгіңіз келеді: сіз бұрын қолданған өнімдер қатарынан жүктілік кезінде қайсысын жеуге болады?
Жүкті әйелдердің дәрі-дәрмектерді қабылдауына болмайды, сондықтан ем болмаған жағдайда да, кем дегенде, жүкті әйелдің ағзасына жағымсыз әсер етпейтін тағамға жемістер мен көкөністердің жеткілікті мөлшерін қосу ұсынылады.
Анарлар қанның қасиеттерін жақсартады. Жемістің шырынды дәндерін көпшілік жақсы көреді, әсіресе жүктілік кезінде.
Сондықтан, жүкті әйелге анар жеуге бола ма деген сұраққа жауап беруге болады. Бұл оның ағзасына қалай әсер етеді?
Осы мақалада талқылауға тырысайық.
Жүкті әйелдер үшін анардың пайдасы
Анар ағашының жемістерінде анасы мен болашақ нәрестеге қажетті дәрумендер бар. Бұл пайдалы элементтер негізінде:
- аминқышқылдары, майлар және көмірсулар;
- жасұнық;
- аминқышқылдары мен қышқылдар: лимон, алма, шарап қышқылдары және басқалары;
- C, A, PP, E дәрумендері;
- В: B1, B2, B6, B15 дәрумендері
- калий, магний, темір, селен
- кальций, фосфор, алюминий, мыс жатыр.
Анар жөтелмен күреседі, иммундық жүйені нығайтады және жүктілік кезінде әлсіреген ағзаны бекем қылады. Шырынды түйіршіктелген жеміс - темірдің қажетті деңгейін қалпына келтіреді. Бұл әсіресе жүкті әйел үшін өте маңызды: қандағы темірдің жетіспеушілігі және гемоглобиннің төмендігі қан аздығына әкеледі, нәтижесінде дамып келе жатқан нәрестеге оттегі жеткіліксіз болып — гипоксия орын алады. Анар бірінші триместрде жиі болатын токсикоз кезінде жағдайды жақсартуға көмектеседі, жүкті әйелдің тәбетін арттырады, оны толыққанды өмірге қайтарады.
Жүкті әйелдердің анар жеуіне бола ма?
Жүктілік кезінде анар ағашының жемістерін сөзсіз жеуге болады. Бірақ кез-келген жеміс сияқты анардың аллергия тудыруы мүмкін екенін ұмытпаңыз.
Шырынды түйіршіктелген жеміс асқазанның қышқылдығын арттырады. Бұл жағдайды асқазан-ішек жолдарының мәселелері бар болашақ аналар ескеруі керек.
Анардың кемшілігі - бұл тіс эмаліне жағымсыз әсер етуі. Сондықтан, бұл жемісті тамақ сияқты қабылдағанда, кальцийге бай тағамдар туралы ұмытпаңыз, дәнін жеп немесе шырынын ішкеннен кейін аузыңызды сумен жақсылап шайыңыз.
Күніне бір жемістен артық жеуге болмайды. Бұл жемісті қолдану диареядан құтылуға көмектеседі.
Әдетте әйелдер осы жемістен алынған шырындарды жақсы көреді. Қандағы гемоглобин деңгейін жоғарылатуға қабілетті. Үй жағдайында көбіне шырын дайындаған дұрыс. Егер бұл мүмкін болмаса, сатып алмақ болған өніміңізді мұқият зерттеңіз. Ешқашан шәрбатын алмаңыз. Анар шырыны халықаралық стандарттарға сәйкес келуі керек, түсі мен консистенциясы жоғары, қоспалар мен консерванттар болмауы керек. Шырынның жарамдылық мерзімін және шығарылған жерін тексеріңіз.
Бұл пайдалы өнімге аллергия көп болмайды, бірақ егер болып қалса, дәрігермен кеңесіп, анар жеуді тоқтату керек.